Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Τα παράδοξα της ενεργειακής κρίσης: Οι ΑΠΕ αντικαθιστούν περισσότερο μονάδες αερίου και όχι λιγνιτικές – Τι αναφέρει έκθεση του Ember για το 2022



Τα «πάνω-κάτω» έχει φέρει η ενεργειακή κρίση ως προς την εξέλιξη των πολιτικών μετάβασης, υποδεικνύοντας πως το “πρασίνισμα” της οικονομίας είναι εξίσωση για δύσκολους λύτες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία του χρηματοοικονομικού think-tank Ember, όπου αν και το φυσικό αέριο συνιστά «καύσιμο-γέφυρα» για την ενεργειακή μετάβαση, εντούτοις την διετία 2019-2021 οι ΑΠΕ αντικαθιστούν περισσότερο αυτό παρά τον ρυπογόνο άνθρακα, ως και ήταν το αρχικό σχέδιο.

Αν και πρόκειται για επιμέρους στοιχείο στην μεγάλη εικόνα της ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο, αναδεικνύει πως η υπόθεση «ενεργειακή μετάβαση» συνοδεύεται από πλήθος μεταβλητών και παραμέτρων που κρίνουν και θα κρίνουν εν τέλει την επιτυχία της.

Το «παράδοξο» της υπόθεσης που αποτυπώνεται σε έκθεση του ινστιτούτου Ember αφορά στον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εν μέσω εκτόξευσης των τιμών φυσικού αερίου, κατέληξαν να αντικαθιστούν περισσότερο το φυσικό αέριο έναντι των μονάδων άνθρακα που κρίνονται περισσότερο ρυπογόνες ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα και αφορά το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περίοδο 2011-2019 η είσοδος των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα εξελισσόταν «βάσει σχεδίου», δηλαδή «έμπαιναν» στο σύστημα σε αντικατάσταση του άνθρακα, όταν την περίοδο 2019-2021, οι ΑΠΕ «μπαίνουν» στο σύστημα σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ember, η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνει, με μέση ετήσια αύξηση στις 44 TWh κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Περισσότερο από το ήμισυ της νέας πράσινης παραγωγής (52%) από το 2019 αντικατέστησε ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο και 1/3 αντικατέστησε πυρηνικά και μόλις το 1/6 αντικατέστησε ποσότητα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα. Ωστόσο, την περίοδο 2011 έως 2019, πάνω από το 80% των νέων ΑΠΕ έπαιρναν την θέση του άνθρακα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα υποχώρησε μόνο σε χώρες που έκλεισαν τέτοιες μονάδες όπως είναι η Ισπανία (-42%) και η Ελλάδα (-43%), όμως ακόμη κι αυτή η υποχώρηση αντισταθμίστηκε κατά κύριο λόγο από την αύξηση της Πολωνίας (+7%).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που περιλαμβάνει η έκθεση είναι η διαπίστωση πως η απόσυρση των πυρηνικών επιβραδύνουν την απανθρακοποίηση του τομέα ηλεκτροπαραγωγής. Να σημειώσουμε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με την “Ευρωπαϊκή Ταξινομία” και κατά πόσο θα συμπεριλαμβάνει στις επιλέξιμες επενδύσεις τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο.

Αυτό γιατί, η εν εξελίξει απόσυρση των πυρηνικών μονάδων επιβραδύνει την μείωση των εκπομπών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική ανάπτυξη σε αιολικά και ηλιακά (+334TWh), ενώ η παραγωγή των πυρηνικών έχει υποχωρήσει κατά 105 TWh.

Συνεπώς, σχεδόν το 1/3 της αύξησης σε αιολικά και ηλιακά την τελευταία δεκαετία κατέληξε να αναπληρώσει τις «απώλειες» των πυρηνικών αντί για ορυκτά καύσιμα, γεγονός που, όπως εκτιμάται, επιβραδύνει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης.

ΠΗΓΗ: https://kozan.gr/archives/389003?fbclid=IwAR2fjSohSCP1FAi7UUjRLQQh1FQ6PvNDKc77xNkMAP9qqZvO9VcJQJx8lQo




7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες,εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/esy/programmatikes-diloseis-politikoy-foirea-ellinon-syneleysis-6199-04-09-2015


Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ Η Ε.ΣΥ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ

ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ 

https://www.facebook.com/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A5%CF%80%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%9D-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-338654364105003

ΤΗΛ: 6949611037 dimitriskaramarkos@gmail.com

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ : https://www.artemis-sorras.gr/

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ 600 ΔΙΣ http://600dis.oramaellas.gr/

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ https://www.artemis-sorras.gr/tta

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣhttp://dimoi.oramaellas.gr/

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΤΟΛΗ -  ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ:  https://www.artemis-sorras.gr/ofc-payment-orders

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΤΟΛΗ –ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ : https://www.artemis-sorras.gr/node/109

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ https://www.e-synews.gr/wp/2019/11/02/apologitiko-ypomnima-artemi-sorra-meros-1-2/

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ : https://e-sy.gr/

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea/

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ http://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015.pdf

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ : https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-108680240750479/

esykozanis@gmail.com   

ΤΗΛ : 2461102433 / 6949611037 / 6977173042








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ Η ΟΛΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝ   ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΝΙΟ ΘΕΙΟ  ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΣΥΣΤΑΣΗΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΙΩΝ...