Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Αρχίζει on/off στο ρεύμα της βιομηχανίας, γιατί αντιδρούν οι εταιρείες

 



Υποχρεωτικές περικοπές ρεύματος από τις 18.00 έως τις 21.00 καθημερινά με τροπολογία του ΥΠΕΝ για να μειωθεί η εθνική κατανάλωση κατά 5%. Οι βιομηχανίες φοβούνται ότι δεν αρκούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να αποζημιωθούν.

Κατατέθηκε η τροπολογία από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σχετικά με τα μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέλη της. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να μειώσει την κατανάλωση του ρεύματος κατά 5% το χρονικό διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023.

 

Η υποχρεωτικότητα στην Ελλάδα θα αφορά στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή και μέση τάση. Για τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ισχύει η παρότρυνση για  μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% μέσω της περιορισμένης χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

 

Αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διευκρινίζει ποιες ώρες της ημέρας οι βιομηχανίες θα κατεβάζουν τους διακόπτες, πόσα ΜW είναι ο ημερήσιος στόχος της εξοικονόμησης, πως θα αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις μέσω δημοπρασιών κ.α.

 

Ήδη, στην τροπολογία αναφέρεται πως: «Συστήνεται Υπηρεσία Μείωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως υποχρέωση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης φορτίου, για περιορισμό ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά μια ποσότητα, όπως αυτή ορίζεται από την απόφαση παρ. 4, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος».

 

Με τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις του ΑΔΜΗΕ προς τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις οι περικοπές στην κατανάλωση θα γίνονται κατά τις ώρες αιχμής 18.00-21.00 όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγάλη. Οι περικοπές θα γίνονται καθημερινά, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

 

Στόχος είναι το τετράμηνο να εξοικονομηθούν 104.500 MW, δηλαδή περίπου 870 ΜW την ημέρα ή  290 ΜW την ώρα. Σημειώνεται πως ο στόχος θα μπορούσε να «πιαστεί» μόνο από τις περικοπές στις χαλυβουργικές μονάδες αλλά οι εταιρείες αυτές εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούν τις ώρες αιχμής, ακριβώς λόγο του υψηλού κόστους ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις ώρες αιχμής το ρεύμα είναι ακριβότερο, καθώς στο σύστημα έχουν εισέλθει και οι μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο που δίνουν και τις υψηλότερες τιμές.

 

Η αποζημίωση των επιχειρήσεων για τις περικοπές ρεύματος θα γίνεται μέσω πλατφόρμας δημοπρασιών με χρήματα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (TEM)

Τα δύο εμπόδια για την πετυχημένη εφαρμογή του μέτρου

Δύο είναι μέχρι τώρα οι ενστάσεις των εταιρειών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή:

 

·         Πρώτον, είναι πολύ δύσκολο να ισχύσει το μέτρο από την 1η Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρουν, πρέπει πρώτα να βγει η ΚΥΑ, μετά να ανοίξει ο ΑΔΜΗΕ μητρώο και οι επιχειρήσεις να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά και τέλος να αποσαφηνιστούν οι όροι των δημοπρασιών. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «πάμε για τρίμηνο και όχι για τετράμηνο».

·         Η δεύτερη ένσταση -και σημαντικότερη- έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης να «σηκώσει» το κόστος των αποζημιώσεων. Το ταμείο, το οποίο έχει επιστρέψει στους καταναλωτές μέσω επιδοτήσεων το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ από την ανάκτηση των υπερκερδών, σήμερα έχει μόνο 400 εκατ. ευρώ και από αυτά θα πρέπει να πληρωθούν οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το ΤΕΜ, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν ψηλά, εισέπραττε από την επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά με τη ραγδαία μείωση της τιμής του καυσίμου κοντά στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι ανακτήσεις έχουν μειωθεί. 

Για παράδειγμα,τον περασμένο Αύγουστο ανακτήθηκαν 900 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Οκτώβριο 254 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου είχαν εισπραχθεί μόλις 93 εκατ. ευρώ.  Όλα δείχνουν ότι το ΤΕΜ θα πρέπει να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιτελέσει το ρόλο του στις αποζημιώσεις των δημοπρασιών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, «ο στόχος της μείωσης του 5% για κάποιες βιομηχανίες είναι εφικτός. Υπάρχουν όμως και πολλές βιομηχανίες που δουλεύουν τρεις βάρδιες λόγω υψηλών παραγγελιών οι οποίες δεν θα σταματήσουν την παραγωγή και θα προτιμήσουν να πληρώσουν πρόστιμο».

Πάντως, με το μέτρο της περικοπής της κατανάλωσης κατά 5% από τη βιομηχανία, απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος εκ περιτροπής στα νοικοκυριά και σε άλλες δομές όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.α. Το πραγματικό όφελος, όμως, όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΝ είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής  θα οδηγήσει σε υποχώρηση της μέσης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και σε λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου.


ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/74467_arhizei-onoff-sto-reyma-tis-biomihanias-giati-antidroyn-oi-etaireies?fbclid=IwAR2AAxbm6JkFw75i7qGDuYIK-xR2WDMWaii18av-Z9vS-5B0xIfX0yqb3ik




7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη
ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους
κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ https://www.artemis-sorras.gr/esy/programmatikes-diloseis-politikoy-foirea-ellinon-syneleysis-6199-04-09-2015

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ Η Ε.ΣΥ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ

ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ 

https://www.facebook.com/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A5%CF%80%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%9D-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-338654364105003

ΤΗΛ: 6949611037 dimitriskaramarkos@gmail.com

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ : https://www.artemis-sorras.gr/

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ 600 ΔΙΣ http://600dis.oramaellas.gr/

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ https://www.artemis-sorras.gr/tta

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣhttp://dimoi.oramaellas.gr/

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΤΟΛΗ -  ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ:  https://www.artemis-sorras.gr/ofc-payment-orders

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΤΟΛΗ –ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ : https://www.artemis-sorras.gr/node/109

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ https://www.e-synews.gr/wp/2019/11/02/apologitiko-ypomnima-artemi-sorra-meros-1-2/

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ : https://e-sy.gr/

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.facebook.com/ellsyneleusis/

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : https://www.artemis-sorras.gr/programmatikes-dilosis-politikou-forea/

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ http://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/09/KATASTATIKO-E-SY-31-08-2015.pdf

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ : http://e-sy.gr/wp-content/uploads/w-katastatiko-esy.pdf

Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ : https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-108680240750479/

esykozanis@gmail.com   

ΤΗΛ : 6949611037 / 6977173042



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ Η ΟΛΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝ   ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΝΙΟ ΘΕΙΟ  ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΣΥΣΤΑΣΗΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΙΩΝ...