Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

ΤΑΙΠΕΔ: Μήνας εξελίξεων ο Σεπτέμβριος για τέσσερα μεγάλα λιμάνια – Όλες οι λεπτομέρειες

 

Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

Σημαντικός μήνας για τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τουλάχιστον τεσσάρων μεγάλων λιμένων αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς θα προχωρά η υπογραφή συμβάσεων με τους προτιμητέους επενδυτές και θα υποβληθούν προσφορές για εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ στο mononews το πρώτο ορόσημο για το Ταμείο είναι τα τέλη Αυγούστου, καθώς τότε αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το λιμένα Βόλου. Κατά την ίδια περίοδο ή λίγες μέρες αργότερα, δηλαδή στις αρχές του Σεπτεμβρίου ακολουθεί η κύρωση της σύμβασης μεταξύ του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗ) με το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο, ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση του 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi.

Έχοντας ήδη φτάσει στο Σεπτέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, επίσης, εντός του μήνα να καλέσει για την υπογραφή της σύμβασης για το λιμένα Καβάλας τον προτιμητέο επενδυτή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EFA-Black Summit), ενώ προς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα οδεύσει και η σύμβαση για το λιμένα Ηρακλείου όπου ως ανάδοχος έχει επιλεγεί ο όμιλος Grimaldi.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Ο διαγωνισμός για το λιμένα Ηγουμενίτσας προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2020 και ύστερα από κάτι περισσότερο από τρία χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να προχωρήσει στο τελικό βήμα, ώστε ο προτιμητέος επενδυτής (όμιλος Grimaldi) να αναλάβει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗ).

Υπενθυμίζεται, ότι σχετικός διαγωνισμός, όπως είχε γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον επτά επενδυτικών σχημάτων, ενώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2022 ήταν τρεις. Αυτές πρόερχονταν από την κοινοπραξια ATTICA-Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης που έχει ως βασικό μέτοχο τη Belterra Investments συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, και τον Όμιλο Grimaldi, ο οποίος έδωσε μία αρκετά υψηλή προσφορά ύψους 84,1 εκατ. Ευρώ και επικράτησε του ανταγωνισμού.

Μάλιστα, η προσφορά αυτή που ήταν 17 φορές πολλαπλάσια των λειτουργικών κερδών του λιμένα Ηγουμενίτσας για τη χρήση του 2021, έδειξε το πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να γίνει ο όμιλος ενώ έθεσε ψηλά τον πήχη για τις προσφορές για τους υπόλοιπους λιμένες που δημοπρατεί το ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. Ηράκλειο και Βόλος).

Λιμάνι Ηρακλείου

Έχοντας ήδη δείξει τις διαθέσεις του από το λιμένα της Ηγουμενίτσας, ο όμιλος Grimaldi επανέλαβε την ίδια τακτική και έδωσε το ποσό των 80 εκατ. Ευρώ για να επικρατήσει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του λιμένος Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τον εν λόγω κομβικό λιμένα προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2021 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους εννέα σχήματα. Από αυτά οικονομικές προσφορές υπέβαλαν τον Απρίλιο του 2023 δύο σχήματα με τον όμιλο Grimaldi να καλείται να αντιμετωπίσει την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aviareps.

Σημειώνεται ότι και σε αυτό τον διαγωνισμό η προσφορά του Emmanuele Grimaldi ήταν αρκετά υψηλή, καθώς ήταν κατά 21 φορές πολλαπλάσια των κερδών προ φόρων του λιμένα Ηρακλείου επικρατώντας του αρκετά ισχυρού ανταγωνισμού.

Λιμένας Καβάλας

Στον εν λόγω διαγωνισμό ως προτιμητέος επενδυτής έχει επιλεγεί η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αμερικανικών συμφερόντων Black Summit του John Charalambakis και την EFA με επικεφαλής τον Κρίστιαν Χατζημηνά.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη 40ετή παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β’ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας με το σχετικό διαγωνισμό να βγαίνει στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με αυτόν για το λιμένα Ηγουμενίτσας.

Το ενδιαφέρον εκ μέρους των διεθνών και εγχώριων ομίλων υπήρξε αυξημένο, καθώς υπέβαλαν φάκελο πέντε σχήματα τον Οκτώβριο του 2021, με την επικρατούσα κοινοπραξία να υποβάλει, ωστόσο, τη μοναδική οικονομική προσφορά, η οποία ανήλθε στα 33,9 εκατ. Ευρώ.

Λιμάνι Βόλου

Η παραχώρηση του λιμένα Βόλου αποτελεί το πιο «φρέσκο» διαγωνισμό του Ταμείου καθώς προκηρύχθηκε το Νοέμβριο του 2022 και μέχρις στιγμής βρίσκεται στην Α’ Φάση, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει τους φακέλους εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γνωστοποιηθεί ποιοι είναι οι οκτώ μνηστήρες του λιμένα από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Αναλυτικότερα τα σχήματα που αναμένουμε να δούμε σύντομα, εάν θα καταθέσουν και οικονομικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (67%) είναι τα εξής:

  • Advance Properties O.O.D.
  • Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.
  • Κοινοπραξία Intrakat A.E. – TΕΚΑΛ Α.Ε.
  • Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.
  • Mariner Capital Ltd
  • QTerminals W.L.L.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε

Το ερώτημα που γεννάται βέβαια είναι το πως είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει σε ένα σημείο οπού κάποιοι ιδιώτες είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από ολόκληρα κράτη και να είναι και σε θέση να αγοράζουν κρίσιμες υποδομές των κρατών….για σκέψου το….


ΤΑΙΠΕΔ ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.... ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ;;;;

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΝΩΣΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ Η Ε.ΣΥ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ


ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ    https://www.facebook.com/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A5%CF%80%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%9D-%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-338654364105003

ΤΗΛ: 6949611037 dimitriskaramarkos@gmail.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ Η ΟΛΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝ   ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΝΙΟ ΘΕΙΟ  ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΣΥΣΤΑΣΗΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ, ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΙΩΝ...